Woda z Kwiatów Lawendy Wąskolistnej Organic 100 ml Your Natural Side

YNS-HL100

Woda z kwiatów lawendy wąskolistnej (hydrolat z lawendy) Your Natural Side idealna do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej i podrażnionej (także wokół oczu)
  • dojrzałej, z oznakami starzenia
  • skóry problemowej (także skóry głowy)
  • cery suchej, odwodnionej
  • włosów farbowanych, przetłuszczających się

100 ml, buteleczka z atomizerem

24,99 zł

Ilość

Producent: Your Natural Side

Pojemność: 100 ml, szklana brązowa buteleczka z atomizerem

Opis: Woda (hydrolat) z kwiatów lawendy wąskolistnej idealna do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej i podrażnionej (także wokół oczu)
  • dojrzałej, z oznakami starzenia
  • skóry problemowej (także skóry głowy)
  • cery suchej, odwodnionej
  • włosów farbowanych, przetłuszczających się

Hyddrolat z kwiatów lawendy wąskolistnej Your Natural Side posiada certyfikat Soil Association Organic 

Działanie wody lawendowej:

  • nawilżające – dzięki zgodności współczynnika pH ze skórą, woda lawendowa, dogłębnie nawilża oraz odżywia skórę. Polecana jest do pielęgnacji wszystkich typów cery. Stosowana na włosy, chroni je przed wysuszeniem, zapewniając odpowiedni poziom nawilżenia, ponadto wzmacnia cebulki, hamuje proces wypadania włosów i stymuluje wzrost nowych.
  • przeciwzapalne – zawartość pochodnych polifenolowych głównie kwasu ursolowego i kwasu rozmarynowego oraz goryczy, nadaje wodzie lawendowej właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu, woda ta polecana jest do pielęgnacji skóry z problemami dermatologicznymi takimi jak trądzik, egzema, łuszczyca, łupież oraz łojotok. Regularne stosowanie hydrolatu z lawendy korzystnie wpływa na przywrócenie prawidłowej gospodarki sebum, a także zmniejszenie widoczności porów. Woda lawendowa ma właściwości fotoochronne.
  • kojące – hydrolat z lawendy łagodzi obrzęki, podrażnienia oraz świąd skóry, przyspiesza gojenie się ran i regeneracje naskórka, sprawia, że blizny stają się mniej widoczne, dzięki temu sprawdza się idealnie w przypadku wysypki, drobnych skaleczeń, siniaków, podrażnień skóry głowy zabiegami fryzjerskimi, ugryzień owadów, a także do pielęgnacji skóry po goleniu i depilacji. Stosowana jest również do kojących okładów na opuchnięte powieki oraz w przypadku poparzeń słonecznych.
  • odświeżające – działanie hydrolatu z lawendy odświeża skórę oraz włosy, dzięki czemu rzadziej się przetłuszczają. Stosowany do pielęgnacji włosów farbowanych, utrwala kolor oraz zapobiega płowieniu pod wpływem promieni słonecznych. Dodaje naturalnego blasku włosom matowym.
  • relaksujące – aromat hydrolatu z lawendy odpręża, łagodzi stany napięcia i stresu, ułatwia zasypianie, pomaga także zwalczyć ból głowy.

Jak stosować wodę lawendową:

  • jako tonik / mgiełka do twarzy – rozpyl hydrolat z lawendy bezpośrednio na skórę twarzy, dekoltu i szyi zaraz po zabiegu oczyszczania. Możesz równiez użyć wacika. Pozostaw do wchłonięcia, lub zaaplikuj wybrany olej. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, woda wzmocni jego działanie oraz sprawi, że olej szybciej się wchłonie.
  • jako dodatek do maseczek i peelingów – dodaj wodę z lawendy do przygotowywanej maseczki w proszku, lub peelingu tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję specyfiku oraz dodatkowo wzmocnić jego działanie.
  • jako kojący kompres dla zmęczonych i opuchniętych powiek – nasącz wacik wodą z lawendy, a następnie nałóż na powieki na okres 15 minut. W tak prosty sposób usuniesz opuchliznę oraz ślady zmęczenia, a dodatkowo nawilżysz oraz odżywisz skórę wokół oczu. Zanim nałożysz kompres, możesz schłodzić wodę kwiatową w lodówce, aby uzyskać dodatkowo efekt chłodzenia.
  • jako dodatek do gotowych produktów – dodaj hydrolat z lawendy do kremu, balsamu, maski do włosów, innego specyfiku w ilości według uznania, lub zmieszaj w dłoni bezpośrednio przed nałożeniem.
  • jako odświeżająca mgiełka do ciała i włosów – rozpyl wodę z lawendy bezpośrednio na skórę lub włosy w celu odświeżenia, nawilżenia lub odżywienia. Woda lawendowa koi poparzenia słoneczne, ukąszenia owadów oraz zapobiega przetłuszczaniu się włosów.
  • jako łagodząca woda po goleniu i depilacji – rozpyl hydrolat z lawendy bezpośrednio na miejsca po goleniu i depilacji, aby ukoić podrażnioną skórę i zapobiec stanom zapalnym.
  • preparat do skóry głowy – wetrzyj wodę w skórę głowy przed lub po umyciu włosów, aby ukoić podrażnioną skórę skalpu, zlikwidować łupież, łojotok oraz swędzenie. Regularne stosowanie wody lawendowej hamuje proces wypadania włosów

Składniki/INCI: Lavandula Angustifolia Flower Water; (Woda z kwiatów lawendy)

Specyfikacja wody lawendowej Your Natural Side:

  • Kraj pochodzenia: Francja
  • Postać: woda o intensywnym zapachu lawendy
  • Warunki przechowywania: w szczelnym opakowaniu, w temperaturze nie wyższej niż 25°C lub, jeśli ktoś preferuje, w lodówce
  • Posiada certyfikat Soil Association Organic

Ciekawostki: Woda lawendowa otrzymywana jest w procesie destylacji parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej. Lawenda wąskolistna, jest to wiecznie zielony krzew, pochodzący z basenu Morza śródziemnego (Francja, Hiszpania, Andora, Włochy). Jej nazwa pochodzi od rzymskiego słowa “lavera” , które oznaczało “myć”.

 

Pojemność 100
Oceń 
2017-08-07

jeden z ulubionych

Jestem miłośniczką lawendy tak jak moja skóra. Ogólnie nie mam problemów z cerą jednak latem potrzebuje zwiększonej dawki nawilżenia. Ten hydrolat pomaga mi w tym . Wode lawendową używam jedynie jako tonik do twarzy: nawilża, tonizuje i koi skórę, ma przepiękny zapach co sprawia, że mam ochotę cały czas jej używać. Aby jeszcze spotęgować działanie kojące buteleczkę trzymam w lodówce. Plus za ciemne szkło. Na pewno jeszcze do niej wrócę.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Woda z Kwiatów Lawendy Wąskolistnej Organic 100 ml Your Natural Side

Woda z Kwiatów Lawendy Wąskolistnej Organic 100 ml Your Natural Side

Woda z kwiatów lawendy wąskolistnej (hydrolat z lawendy) Your Natural Side idealna do pielęgnacji:

  • skóry wrażliwej i podrażnionej (także wokół oczu)
  • dojrzałej, z oznakami starzenia
  • skóry problemowej (także skóry głowy)
  • cery suchej, odwodnionej
  • włosów farbowanych, przetłuszczających się

100 ml, buteleczka z atomizerem